Felfedezők Napja – a családi fesztiválok legjobbja

A tavalyi óriási siker után A Földgömb magazin és a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány május 17-én, a Millenáris Parkban már második alkalommal és egyedüliként rendezte meg a Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválját, amely 2014-ben is a legsikeresebb családi rendezvény volt


Az egyedülálló program célja elsősorban az ismeretterjesztés, illetve a magyar kutatók eredményeinek látványos bemutatása volt a nagyközönség számára. Ebben az esztendőben a barlangkutatás állt a rendezvény középpontjában. A magyar barlangkutatók világszerte elismerésnek örvendenek, ezért idén e kutatási területet szerettük volna alaposabban bemutatni sok más tudományág mellett. Különleges utazáson vettek részt a látogatók a 3D-s vetítésen, mely a világhírű La Salle 3D International Team fotói segítségével 3 dimenzióban mutatta be a világ és Magyarorszság több rejtett csodáját. A kifejezetten 3D barlangi fotósokat tömörítő alkotócsoport páratlan felvételei először kerültek bemutatásra hazánkban a Felfedezők Napja fesztiválon !
A rendezvényen biológus, antropológus, klímakutató, vulkanológus, geográfus, régész és még számtalan tudományág kutatói hozták testközelbe eredményeiket, a terepi kutatás világát.A látogatók előadásokon, bemutatókon, mini kiállításokon keresztül pillanthattak be a kutatóexpedíciók, barlangkutatók munkájába, módszereibe és megismerkedhettek a felfedezők eszköztárával is.
Soha ennyi világjáró felfedező nem tartott még előadást Magyarországon egyszerre, egy helyen a nagyközönségnek!
A Felfedezők Napja egy igazi családi fesztivál volt, amelyen minden korosztály próbára tehette fizikai, szellemei képességeit és kipróbálhatta, hogy hogyan állna helyt egy terepi kutatáson. A szponzoroknak, támogatóknak köszönhetően fantasztikus élményekkel és nagyon sok ajándékkal távozhattak a résztvevők.
Kiemelt eseménye volt a fesztiválnak a Magyar Felfedező Nagydíj átadása is, amelyet a magyar Tudományos Akadémia leköszönő főtitkára nyújtott át a nyertesnek.
Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni minden támogatónak, kiállítónak, önkéntesnek, szervezetnek, expedíciónak, szakértőnek és előadónak, akik lehetővé tették, hogy a Felfedezők Napja a földrajztudomány legsikeresebb és leglátványosabb rendezvénye legyen.