127 médiahír a Földgömb expedíciójáról

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány saját szervezésű vállalkozása a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció, melynek célja a tudományos eredmények elérésén túlmenően egyfajta minta létrehozása más kutatóexpedíciók számára

Lehetőség továbbá arra is, hogy egy konkrét, a média számára is érdekes, komoly hírértéket hordozó kutatóexpedíció szervezésén keresztül növeljük azt expedíciós kutatómunka médiajelenlétét, társadalmi ismertségét.

Február végén érkeztek haza a Föld legmagasabb vulkánjáról, a 6893 méter magas Ojos del Saladóról a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kutatói. A Dr. Nagy Balázs vezette expedíció fő célja az volt, hogy a telepített műszerek és terepi vizsgálatok adatainak begyűjtésével olyan fontos információkhoz jussanak, melyek segítenek jobban megérteni a klímaváltozás következményeit, de különösen az extrém (rendkívül száraz [hiperarid] és hideg) környezetek dinamikus átalakulásait. Az Atacama-sivatag és a Száraz-Andok extrém terepe e tekintetben kiváló indikátorhelyszín, s kifejezetten sokféle eredménnyel kecsegtetett.

A kutatók 2 teljes évet átfogó hőmérsékleti adatsorhoz jutottak a legtöbb műszerből, egészen az Ojos del Salado csúcsáig. Ezek az adatok a hőmérséklet napi-évi járását, az olvadás-fagyás váltakozását, a olvadási időszakok hosszát, az aktív réteg viselkedését, az örökfagy helyzetét mutatják meg, de unikális hosszú távú adataik vannak a felszíni kőzetek felmelegedéséről, a hőingás mértékéről és a hőmérsékleti szélsőségekről is.

Az Alapítvány az egyedülálló expedíció szervezésével elérte, hogy az egyik legnagyobb médiaérdeklődés övezte az izgalmas kutatómunkát és 127 médiahír jelent meg az expedícióról, amelyet itt lehet megtekinteni.